Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΤΑΙΝΙΑ :  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΕΙΔΟΣ :  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ / ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ
ΕΤΟΣ :  2003
ΧΩΡΑ :  ΕΛΛΑΔΑ
ΓΛΩΣΣΑ :  ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ :  ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΥΛΜΕΤΗΣ
ΣΕΝΑΡΙΟ :  ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΥΛΜΕΤΗΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ :  ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ, ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΜΙΧΑΙΛΙΔΗΣ, ΡΕΝΙΑ ΛΟΥΙΖΙΔΟΥ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ :   108’


ΠΛΟΚΗ

Μετά τον επαναπατρισμό της από την Πόλη στην Αθήνα, μια οικογένεια περιμένει, για πολλά χρόνια, την επίσκεψη του παππού που είχε μείνει πίσω, χωρίς αυτή να πραγματοποιείται. Ο γιος, στο μεταξύ, έχει μεγαλώσει, έχει γίνει αστρονόμος, και συνεχίζει να τον περιμένει μέχρι που στο τέλος, αναγκάζεται να επιστρέψει στα μέρη που μεγάλωσε.


ΚΡΙΤΙΚΗΝα ξεκινήσω ανάποδα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα!! Υψηλού επιπέδου συνθέσεις που δίνουν στην ταινία την πλέον κατάλληλη αισθητική!! Από’ κει και πέρα έχουμε κατά την γνώμη μου, την καλύτερη σκηνοθετική δουλειά σε σύγχρονη ελληνική παραγωγή… απέχει χιλιόμετρα απ’ ότι άλλο έχουμε δει ακόμα και μέχρι σήμερα! Ο σκηνοθέτης προσπαθεί να προσδώσει μια νοσταλγική νότα σε ένα υπέρ-ευαίσθητο ζήτημα της ιστορίας μας, κάτι σαν ένα όμορφο ταξίδι πίσω στον χρόνο, και τα καταφέρνει… χωρίς να παρεκκλίνει από αυτήν την κατεύθυνση, παρ’ όλο το απαιτούμενο ρομάντζο που διαδραματίζεται! Το cast αποτελείται από κάποιους εκ των καλύτερων Ελλήνων ηθοποιών, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους! Μακάρι στο μέλλον να δούμε και άλλες τέτοιες παραγωγές!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ – 8,5/10

Filippos “the illusionist”
ΤRIVIA
Πρόκειται για μία βιωματική ταινία του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη, που όντας Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή ο ίδιος, καταπιάνεται με το ζήτημα των διωγμών που υπέστησαν από τις τουρκικές αρχές οι Έλληνες της Πόλης το 1964.

Η ταινία προσπαθεί με την ψυχραιμία που της επιτρέπει η χρονική απόσταση, να ασχοληθεί με μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και με τις κοινωνικές της προεκτάσεις, ρίχνοντας φως σε μια πτυχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και στα προβλήματα προσαρμογής που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες, κυρίως στην πίκρα των ανθρώπων εκείνων που «οι Τούρκοι τους έδιωξαν ως Έλληνες και οι Έλληνες τους υποδέχθηκαν ως Τούρκους».

Ο τίτλος της ταινίας στην Ελλάδα δόθηκε με τέτοιο τρόπο (η λέξη ΠΟΛΙΤΙΚΗ με κεφαλαία γράμματα και κουζίνα με μικρά) ώστε να έχει διττή έννοια, και να παραπέμπει στην πολιτική, καθώς τα κοινωνικοϊστορικά γεγονότα με τα οποία καταπιάνεται, υπήρξαν πρωτίστως πολιτικά.
Η ταινία δέχθηκε εξαιρετικές κριτικές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες στις οποίες προβλήθηκε. Στην Ελλάδα σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, ξεπερνώντας τα 1.250.000 εισιτήρια στις αίθουσες προβολής, αναδεικνύοντάς την ως μία από τις πιο εμπορικές ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.

Απέσπασε 8 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 2003: Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, σκηνογραφίας, μουσικής επένδυσης, ήχου και μοντάζ, ενώ υπήρξε την ίδια χρονιά η επίσημη ελληνική υποβολή για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου